četvrtak, 24. svibnja 2018.

ZA POŠTOVANJE: Muslimani sahranili komšiju Srbina po pravoslavnom običajuMilan Lalušić (69) koji je živeo sam u bosanskom selu Raštelica, umesto porodice koju nije imao, dostojanstveno su na pravoslavnom groblju sahranile komšije muslimani.Pored toga što su ispratili dobrog čoveka, komšije su mu se na ovaj način i zahvalile jer je Lalušić učestvovao u prilozima za izgradnju lokalne džamije.
Meštani okupljeni u džematu Raštelice, u opštini Hadžići u Bosni i Hercegovini, pripremili su i obavili sahranu komšije Milana Lalušića, koji je preminuo, a inače je živeo sam i nije imao porodicu.


U organizaciji sahrane učestvovali su i lokalni imam Muamer ef. Mrkonja i predsednik Mesne zajednice Hazret Subašić. Pokojni Milan je svoj životni vek provodio u Raštelici kao rado viđen komšija i prijatelj, pa je džemat izrazio potrebu da mu na ovaj način ukaže počast.

Takođe, džemat nije zaboravio da je Milan svojim prilozima učestvovao i u izgradnji džamije. – Na ispraćaju je bio prisutan veliki broj džematlija, koji su iskopali grob, obezbedili prevoz preminulog, te dali sve počasti koje naš komšija, dobri čovek i zaslužuje – rekao je za bosanski list „Preporod“ mesni imam Muamer efendija.


Imam Muamer efendija je posle sahrane ugostio pravoslavne sveštenike koji su održali opelo i pohvalili ovaj čin komšija.

Džemat za muslimane predstavlja osnovnu i najmanju organizacionu jedinicu.

Kroz njega muslimani ostvaruju svoja osnovna verska prava.

Džemat u pravilu čini grupa od minimum 100 muslimanskih domaćinstava koja žive na jednom području i koja su međusobno povezana i izvršavanju zajedničkih islamskih dužnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar

I SAMO SAM CUO BLAGO STENJANJE…

Jedan dan se dogovorilo drustvo da pijemo, skupila se ekipa i vece je pocelo… ali da skratim, na kraju ostadosmo samo dve drugarice ...