ponedjeljak, 30. travnja 2018.

BOJA KRVI OTKRIT ĆE SVE: EVO ŠTA MORATE ZNATI I ČEGA TREBA DA SE ČUVATE!




Da li ste znali da menstruacija može otkriti ako nešto nije u redu u vašem tijelu…

Roze

Postoji krajnje jednostavno objašnjenje za krv roze boje: Radi se o kraju vašeg ciklusa. Međutim, ukoliko ovu boju krvi primijetite usred ciklusa, tada vam to može ukazivati na ranu trudnoću, hormonski poremećaj ili neku bolest reproduktivnih organa.

Svijetlo crvena

Svijetlo crvena krv je znak menstruacija ide kako je i normalno i ne bi trebalo da bude problema. Ali, ukoliko menstruacija traje duže od nedjelju dana, a krv nastavi da bude crvena, a ne rozikasta, to je siguran znak da treba posjetiti doktora!

Tamno crvena

Ukoliko u sred ciklusa poteče tamno crvena krv, to je normalno! Ali, ukoliko tamna krv nastavi da teče i duže nego što je normalno, to može biti znak ranog pobačaja ili prisustva benignog tumora.

Narandžasto-crvena

Krv ove boje može ukazivati na infekciju. Moguće je i da osjetite neprijatan miris, nalik na trulo. Odmah posjetite ginekologa!

Braon-crna

Smeđa ili crna krv na prvi pogled zvuči loše, ali ne brinite! To je samo stara, zaostala krv, koja nije istekla na uložak ili tampon. Obično je to sasvim normalna stvar! Tek kada primijetite i narandžastu ili žućkastu boju ispod tog sloja, treba biti oprezan. To može biti znak infekcije.

Obilno krvarenje

Većina žena primijeti da je barem jedan dan ciklusa propraćen obilnim krvarenjem. Obično je to drugi ili treći dan i to je normalno. Ali ukoliko se to krvarenje oduži, posavjetujte se sa ginekologom, jer ste vjerovatno izgubili mnogo krvi!

Fleke

Kada na gaćicama ili ulošku primijetite kapi krvi, a nije vam vrijeme za menstruaciju, vrlo je moguće da se radi o nekom hormonskom poremećaju ili ranom znaku trudnoće!

Izostanak menstruacije

Ukoliko primijetite da vam menstruacija kasni, trebalo bi da zakažete termin kod svog ginekologa. Postoji mnogo potencijalnih uzroka – trudnoća ili ulazak u menopauzu, iznenadni gubitak težine, neki stres ili bolest.

(likemag.com/Hayat/Foto:Ilustracija)

Nema komentara:

Objavi komentar

I SAMO SAM CUO BLAGO STENJANJE…

Jedan dan se dogovorilo drustvo da pijemo, skupila se ekipa i vece je pocelo… ali da skratim, na kraju ostadosmo samo dve drugarice ...